Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) καθηγητής Andrew Boulton απαντά με ένα βίντεο σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με τον διαβήτη και τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2. Το βίντεο που δημοσιεύθηκε στο επίσημο κανάλι της IDF στο Youtube είναι διαθέσιμο στα αγγλικά εδώ. Ακολουθεί μετάφραση στα ελληνικά των ερωτήσεων και απαντήσεων που περιέχονται στο βίντεο.
ΕΡ. Έχουν τα άτομα με διαβήτη υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο COVID-19;
ΑΠ. Γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι γενικά στα άτομα με διαβήτη υπάρχει ελαφρώς υψηλότερος κίνδυνος ανάπτυξης λοιμώξεων. Και υποθέτουμε, αν και τα δεδομένα δεν είναι ακόμη επαρκή, ότι αυτό αληθεύει και για τον κορονοϊό. Αλλά και πάλι, θα έλεγα και θα έδινα έμφαση στο ότι υπάρχουν σχετικά καλά νέα για τα νεότερα άτομα με διαβήτη, συχνά για αυτούς με τύπου 1 διαβήτη και αυτά είναι ότι στην Κίνα και στην Ιταλία, κανένα άτομο κάτω των 25 ετών με διαβήτη δεν διεκομίσθηκε σε νοσοκομείο. Αυτό είναι καθησυχαστικό. Θεωρώ ότι για άτομα με διαβήτη μεγαλύτερης ηλικίας το πιο σημαντικό πράγμα είναι ο έλεγχος του σακχάρου. Οι μελέτες από την πόλη Ουχάν υποδηλώνουν πρώτον ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων με διαβήτη που διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία ήταν τα 66 έτη. Αλλά για όσους ο γλυκαιμικός έλεγχος δεν είναι τόσο επιθυμητός, δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά όσο τα άτομα με καλό γλυκαιμικό έλεγχο. Επομένως, δεν μπορώ παρά να επισημάνω ιδιαίτερα σε όλους τους ανθρώπους με διαβήτη, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, τη σπουδαιότητα του να φροντίζετε τα σάκχαρά σας, να φροντίζετε τον διαβήτη σας
ΕΡ. Τι πρέπει να κάνουν τα άτομα με διαβήτη προκειμένου να μην προσβληθούν από τη νόσο COVID-19;
ΑΠ. Πιστεύω ότι οι συμβουλές για τα άτομα με διαβήτη δεν είναι ιδιαίτερα διαφορετικές από τις οδηγίες που πρέπει όλοι να ακολουθούμε, με έντονη έμφαση στην ατομική υγιεινή. Στους ιούς δεν αρέσει το σαπούνι και το νερό, επομένως το τακτικό πλύσιμο των χεριών για είκοσι δευτερόλεπτα είναι η τρέχουσα οδηγία, αλλά οι συστάσεις αλλάζουν οπότε να μένετε ενημερωμένοι, να ακούτε αν οι οδηγίες έχουν αλλάξει. Η ατομική υγιεινή είναι τεράστιας σημασίας. Μείνετε μακριά από άλλους ανθρώπους. Τα υπόλοιπα άτομα στο σπίτι σας πρέπει επίσης να εφαρμόζουν το ίδιο· τακτικό πλύσιμο χεριών, κοινωνική αποστασιοποίηση. Η σύσταση που ισχύει αυτή τη στιγμή, αλλά ενδέχεται να αλλάξει, είναι να προσπαθείτε να κρατάτε απόσταση δύο μέτρων από τους άλλους ανθρώπους. Και φυσικά, η σπουδαιότητα του να έχουμε τον έλεγχο της γλυκόζης μας, όπως ήδη είπα, πρέπει έντονα να τονιστεί. Αυτό πρέπει να συνοδεύεται από έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μία λογική, υγιεινή διατροφή κι επίσης από σωματική άσκηση, όπου αυτό είναι εφικτό. Αν έχετε τον προσωπικό σας κήπο, αυτό είναι φυσικά μια ευκαιρία. Αν όχι, η άσκηση στο σπίτι είναι δυνατή. Υπάρχουν σήμερα καλές ιστοσελίδες που βοηθούν τους ανθρώπους σ’ αυτό. Συνεπώς, έχει να κάνει με το να φροντίζετε τους εαυτούς σας και να μεριμνάτε να κρατάτε αποστάσεις από άλλα άτομα. Συστάσεις υπάρχουν από όλες τις κυβερνήσεις μας και είναι λίγο πολύ οι ίδιες. Ακούστε και μείνετε ενημερωμένοι.
ΕΡ. Τι θα πρέπει τα άτομα με διαβήτη να κάνουν εφόσον νιώσουν άρρωστα;
ΑΠ. Αν όντως κάποιοι αισθάνονται άρρωστοι, ίσως να έχουν συμπτώματα που υποδηλώνουν κορονοϊό όπως ξηρό βήχα, επίμονο πυρετό και γενικά δε νιώθουν καλά. Τότε, το σημαντικότερο πράγμα είναι πρώτα απ’ όλα να επικοινωνήσουν με τον επαγγελματία υγείας τους, είτε πρόκειται για γιατρό διαβητολόγο στο νοσοκομείο, είτε πρόκειται για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ή νοσηλευτή/-τρια με εξειδίκευση στον διαβήτη, είτε με όποιον συνηθίζετε να μιλάτε. Κι αυτό μπορεί να γίνει μέσω τηλεφώνου, δε χρειάζεται επαφή πρόσωπο με πρόσωπο. Σε γενικές γραμμές, οι ίδιες οδηγίες εφαρμόζονται και για τις άλλες ασθένειες. Φροντίστε το σάκχαρό σας, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον αγωγή σε περίοδο στρες, γιατί σε τέτοιες στιγμές πίεσης η γλυκόζη τείνει να αυξάνεται. Ένας παράγοντας στρες είναι η ασθένεια, ένας άλλος είναι η αγωνία και πολύς κόσμος θα βιώσει αγωνία τη δεδομένη χρονική συγκυρία. Φροντίστε για μια ισορροπημένη πρόσληψη υγρών. Καταναλώστε πολλά υγρά, εκτός φυσικά αν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν νεφρικά προβλήματα, περίπτωση στην οποία πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε με τον επαγγελματία υγείας σας για συστάσεις αναφορικά με την πρόσληψη υγρών. Το ίδιο και για τη διατροφή, τη φαρμακευτική αγωγή όπως προτείνεται από τον επαγγελματία υγείας σας, τη φροντίδα των σακχάρων σας.
ΕΡ. Τι ισχύει για όσα άτομα ζουν με διαβήτη άλλα έχουν ήδη κάποια επιπλοκή;
ΑΠ. Οι επιπλοκές του διαβήτη επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους. Αυτό που θα έλεγα πρώτα απ’ όλα είναι ότι θα χρειαστούν ίσως συχνή καθοδήγηση αλλά αυτό μπορεί να γίνει απ’ το τηλέφωνο. Για τους περισσότερους ανθρώπους δεν είναι απαραίτητο να έρθουν στο νοσοκομείο, όπως για παράδειγμα για τους ασθενείς μου που έκαναν μεταμόσχευση νεφρού. Λαμβάνουν αγωγή για να μειώσουν τις πιθανότητες απόρριψης του μοσχεύματος, επομένως βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, και αντί να κάνω την κλινική μου νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, την πραγματοποίησα τηλεφωνικά με τους ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού. Και το άλλο πεδίο είναι οι επιπλοκές του ποδιού. Αν έχετε κάποιο ενεργό πρόβλημα με τα πόδια σας πιθανώς πρέπει να εξεταστείτε, έχουμε δημιουργήσει κλινικές στην κοινότητα για να μην έρχονται οι ασθενείς στο νοσοκομείο, γιατί το νοσοκομείο είναι πιθανότητα το μέρος που επωάζει τον κορονοϊό. Επομένως, προσπαθούμε να κρατήσουμε τους ανθρώπους με διαβήτη και επιπλοκές μακριά από το νοσοκομείο, να τους καθοδηγήσουμε τηλεφωνικά κι αν πρέπει να τους δούμε από κοντά, κανονίζουμε να τους δεχτούμε εκτός του χώρου αυτού. Έτσι, με άλλα λόγια, δε χρειάζεται να έρθουν στο νοσοκομείο.
Εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη θέλω να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου σε όλους όσους συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια και φροντίζουν ανθρώπους με διαβήτη, φροντίζουν άλλους ανθρώπους που προσέρχονται στα νοσοκομεία, είτε είναι ιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό, προσωπικό καθαρισμού, φαρμακοποιοί και όσοι χορηγούν φαρμακευτική αγωγή, καθώς και όσους θέτουν τους εαυτούς τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Τις ευχαριστίες της Ομοσπονδίας μας λοιπόν σε όλους αυτούς.
H Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη φιλοξενεί στον ιστότοπο της ειδική ενότητα για τον διαβήτη και τον κορονοϊό, όπου θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και απαντήσεις σε απορίες σας.
Μετάφραση – Απόδοση: Δημήτρης Καπερδανάκης