Γράφει η Heather Koga, άτομο με διαβήτη τύπου 2 από το 2013 και μέλος του δικτύου IDF Blue Circle Voices.
Ο COVID-19 εμπόδισε για πολλούς τα διεθνή ταξίδια και φαίνεται ότι μπορεί να συνεχίσει να το κάνει και στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, καθώς ορισμένες χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς και επιτρέπουν στα διεθνή ταξίδια να συνεχίσουν πέρα από τα σύνορά τους, αξίζει να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβουν τα άτομα με διαβήτη όταν ταξιδεύουν.
Το ταξίδι είναι ένα πάθος που μοιράζονται πολλοί άνθρωποι και η διάγνωση του διαβήτη δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην εξερεύνηση του κόσμου. Ωστόσο, πριν ταξιδέψετε, είναι σημαντικό ως άτομα με διαβήτη να διασφαλίσετε ότι η κατάστασή σας είναι υπό έλεγχο και ότι είστε προετοιμασμένοι για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ως κάποιος που ζει με διαβήτη και είναι αρκετά τυχερός να έχει ευκαιρίες να ταξιδέψει, τόσο για προσωπικούς λόγους όσο και επαγγελματικά, έχω μάθει να παίρνω επιπλέον προφυλάξεις και να είμαι προσεκτική όταν προετοιμάζομαι για τα ταξίδια μου. Το ταξίδι μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και, όταν υπάρχουν αλλαγές στην κανονική μου ρουτίνα, χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια και φροντίδα για να διατηρήσω σε καλή κατάσταση την πάθησή μου. Οι εμπειρίες μου όταν ταξιδεύω δεν υπήρξαν πάντα ομαλές, καθώς έχω συχνά αντιμετωπίσει και συνεχίζω να αντιμετωπίζω προκλήσεις. Ωστόσο, διαπίστωσα ότι με τον σωστό προγραμματισμό, μπορώ να φύγω από το σπίτι με ηρεμία και να αξιοποιήσω στο έπακρο τον χρόνο που είμαι μακριά.
Όταν προετοιμάζομαι για ένα ταξίδι, φροντίζω πάντα να παίρνω μαζί μου περισσότερη από την απαιτούμενη για το ταξίδι ποσότητα σε φάρμακα και αναλώσιμα. Όλα αυτά τα πακετάρω, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης, στις χειραποσκευές μου, ώστε να μπορώ εύκολα να έχω πρόσβαση και να αποφύγω τυχόν ζητήματα που σχετίζονται με χαμένες ή καθυστερημένες παραδοτέες αποσκευές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν ταξιδεύετε αεροπορικώς, καθώς οι παραδιδόμενες αποσκευές ενδέχεται να εκτεθούν σε ακραίες θερμοκρασίες – πολύ κρύο στον κάτω χώρο αποθήκευσης του αεροσκάφους, πολύ ζεστό στην περιοχή κράτησης. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της αποτελεσματικότητας της ινσουλίνης. Είναι επίσης σημαντικό για μένα να έχω κάποια σνακ με υδατάνθρακες ταχείας δράσης στις χειραποσκευές μου, για να αποτρέψω και να διαχειριστώ επεισόδια χαμηλής γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Άλλα είδη πρώτης ανάγκης είναι ένα επαναγεμιζόμενο μπουκάλι για νερό και αρκετά χρήματα για να μπορέσω να αγοράσω φαγητό και ποτό, σε περίπτωση καθυστερήσεων ή εξάντλησης των προμηθειών μου.
Ένα σημείωμα γιατρού που περιγράφει την κατάστασή μου και τη θεραπεία μου αποδείχθηκε πάντα χρήσιμο. Αυτό βοηθά στην ευκολότερη διέλευση από τα σημεία ελέγχου και αποτελεί πηγή πληροφοριών σε περίπτωση που χρειάζομαι ιατρική βοήθεια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου.
Όταν ταξιδεύω αεροπορικώς, το βρίσκω βολικό να έχω θέση στο διάδρομο. Αυτό διευκολύνει στο να σηκωθείτε για να ασκηθείτε ή απλά να τεντωθείτε και να πάτε στην τουαλέτα όταν χρειάζεται, κάτι που μπορεί να είναι πιο συχνό όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά. Φροντίζω να ασκούμαι περπατώντας πάνω και κάτω στο διάδρομο μετά τα γεύματα. Στις οδικές εκδρομές, εκμεταλλεύομαι τις στάσεις στο δρόμο για να βγω από το όχημα και να περπατήσω. Το να καθίσετε για πολύ καιρό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με θρόμβους αίματος, τα οποία μπορεί και να είναι πιο συχνά σε άτομα με διαβήτη.
Το να ταξιδεύω με φίλους, μέλη της οικογένειας ή συναδέλφους που δεν έχουν επαρκή κατανόηση του διαβήτη έχει αποδειχθεί προβληματικό κάποιες φορές. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να μην καταλαβαίνουν την ανάγκη για συχνές στάσεις και αιτήματα για «ειδικά τρόφιμα» που μπορεί να διαφέρουν από αυτά που έχουν όλοι οι άλλοι. Ορισμένα ξενοδοχεία δεν έχουν προβλέψεις για ειδικές δίαιτες και πολλά άτομα με διαβήτη που έχω μιλήσει μου αναφέρουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες συχνά δεν ικανοποιούν αιτήματα για «φιλικά προς τον διαβήτη» γεύματα, παρά το ότι έχουν δηλώσει σαφώς ότι έχουν διαβήτη κατά την κράτηση της πτήσης τους.
Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους και να τρώνε γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν ταξιδεύετε, η συχνότητα και η ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε πρέπει να είναι παρόμοια με εκείνα στο σπίτι. Αυτό είναι πιο εύκολο να το πούμε παρά να γίνει. Συχνά δυσκολεύτηκα να ακολουθήσω το κανονικό πρόγραμμα διατροφής μου όταν διαταράσσεται η κανονική μου ρουτίνα, αλλά προσπαθώ να το κάνω όσο το δυνατόν περισσότερο. Μια άλλη πρόκληση είναι ότι, όταν βρίσκεστε σε άλλη πόλη ή χώρα, μπορεί να είναι δύσκολο να έχετε πρόσβαση στα τρόφιμα ή τις μεθόδους μαγειρέματος στις οποίες έχετε συνηθίσει. Το βρίσκω ιδιαίτερα δύσκολο όταν είμαι μακριά από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κάνετε τα ταξίδια με διαβήτη όσο το δυνατόν πιο ασφαλή και απολαυστικά:
- Πριν από οποιοδήποτε μακρινό ταξίδι, επισκεφθείτε τον επαγγελματία υγείας σας για έναν έλεγχο εκ των προτέρων και προγραμματίστε τυχόν εμβολιασμούς εάν απαιτείται.
- Λάβετε όλες τις απαραίτητες συνταγές σας και μια επιστολή που σας επιτρέπει να ταξιδέψετε με τα φάρμακα και τις προμήθειές σας για τον διαβήτη.
- Φορέστε ένα βραχιόλι ιατρικής ταυτότητας που υποδηλώνει ότι έχετε διαβήτη ή μεταφέρετε ειδοποίηση σε προφανές μέρος, σε περίπτωση που κάποιος πρέπει να μάθει εάν έχετε ή όχι κάποια πάθηση.
- Συσκευάστε όλες τις προμήθειες διαβήτη σας, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσθετων ποσοτήτων. Βεβαιωθείτε ότι η ινσουλίνη είναι σωστά συσκευασμένη. Αφιερώστε τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι απαιτείται αν ταξιδεύετε σε απομακρυσμένες τοποθεσίες όπου τα ιατρικά είδη δεν είναι άμεσα διαθέσιμα.
- Συσκευάστε τουλάχιστον ένα σετ φαρμάκων και αναλωσίμων στις χειραποσκευές σας. Φροντίστε να το έχετε πάντα μαζί σας.
- Συσκευάστε μερικά σνακ για να αντιμετωπίσετε πιθανά επεισόδια χαμηλής γλυκόζης στο αίμα (υπογλυκαιμία).
- Εάν πετάτε, ζητήστε ένα γεύμα «φιλικό προς τον διαβήτη» και, εάν είναι δυνατόν, ενημερώστε την αεροπορική εταιρεία εκ των προτέρων ότι έχετε διαβήτη.
- Εάν αλλάξετε ζώνες ώρας, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τα προγράμματα φαρμακευτικής αγωγής σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν η διαφορά ώρας είναι μεγαλύτερη από τρεις ώρες. Συνιστάται να αρχίσετε σταδιακά να προσαρμόζετε το πρόγραμμα ινσουλίνης σας λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι.
- Ελέγχετε συχνά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
- Όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο ή λεωφορείο μεγάλων αποστάσεων, ειδοποιήστε ένα μέλος του προσωπικού ότι έχετε διαβήτη, ώστε να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση που χρειάζεστε ιατρική βοήθεια.
Λίστα ελέγχου με τα απαραίτητα για άτομα με διαβήτη που ταξιδεύουν και λαμβάνουν ινσουλίνη ή/και θεραπεία από το στόμα (δισκία):
- Εξοπλισμός παρακολούθησης γλυκόζης αίματος και σχετικά αναλώσιμα, όπως ταινίες, σκαρφιστήρες και τρυπητήρι και αισθητήρες (εάν χρησιμοποιείτε CGM)
- Φιαλίδια ή στιλό ινσουλίνης
- Δισκία ή/και ενέσιμα φάρμακα για τον διαβήτη
- Σύριγγες ή βελόνες
- Μια μονωμένη τσάντα
- Πηγές υδατανθράκων ταχείας δράσης (π.χ. δισκία γλυκόζης, ζάχαρη, γλυκαντικά ποτά*)
- Ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια
* Εάν πρέπει να περάσετε από την ασφάλεια του αεροδρομίου, θυμηθείτε ότι, σε πολλά μέρη, τυχόν υγρά και τζελ θα απομακρυνθούν από εσάς εάν υπερβαίνουν τα 100 ml.
To άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Diabetes Voice, την επίσημη περιοδική έκδοση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) και έχει αποδοθεί στα ελληνικά.