Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care μια μεγάλη μελέτη παρακολούθησης της διατροφικής συμπεριφοράς των κοριτσιών που έπασχαν από διαβήτη τύπου 1. Η μελέτη αυτή είχε διάρκεια 14 χρόνια και οι συμμετέχουσες περιέγραφαν τις διατροφικές τους συνήθειες συμπληρώνοντας ειδικά ερωτηματολόγια.
Προς μεγάλη έκπληξη, τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι τα οι γυναίκες αυτές, οι οποίες είχαν ηλικίες από 14 έως 25 ετών, παρουσίαζαν μεγάλα ποσοστά διαταραχών στη διατροφική συμπεριφορά. Συγκεκριμένα σε όλο το διάστημα της έρευνας το 60% των γυναικών παρουσίαζε κάποιου είδους διαταραχή. Οι διαταραχές αυτές έχουν να κάνουν με παρατεταμένη νηστεία, ή αντίθετα βουλιμία, ενώ το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα ήταν η αποφυγή της ινσουλίνης στα γεύματα. Το τελευταίο είναι ένας επικίνδυνος τρόπος για τα κορίτσια να ελέγχουν το βάρος τους, καθώς η υπεργλυκαιμία που προκαλείται οδηγεί σε γλυκοζουρία, δηλαδή απώλεια σακχάρου-ενέργειας, από τα ούρα.
Η αποφυγή της ινσουλίνης στα γεύματα είναι μόδα, αφού περιγράφεται από το 27% των κοριτσιών, κάτι όμως που εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους. Με αυτή την πρακτική ελοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβητικής κετοξέωσης, ενώ έχει συσχετισθεί και με την επιτάχυνση της ανάπτυξης των επιπλοκών από τον διαβήτη.
Οι διατροφικές διαταραχές σε έναν πληθυσμό που εξ ορισμού θα πρέπει να ακολουθεί ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα, είναι ανησυχητικό φαινόμενο και πρέπει ο κάθε γιατρός να το διερευνά. Συνήθως μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές του σακχάρου υποκρύπτουν κάποια μη αρμόζουσα συμπεριφορά. Οι διαταραχές αυτές σαφώς συσχετίζονται με την ψυχική ισορροπία των γυναικών αυτών, για αυτό θα πρέπει να ελέγχονται και για πιθανή συνύπαρξη κατάθλιψης, ή αγχώδους διαταραχής.