Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια η οποία πλήττει, εκτός από τους ανθρώπους και τα κατοικίδια.
Ακολουθούν τα συνηθέστερα συμπτώματα που παρουσιάζονται στα ζώα:
-Κούραση
Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει κούραση στα πίσω πόδια μιας γάτας. Στους σκύλους, παρατηρείται λήθαργος, μείωση της δραστηριότητάς του ή αύξηση του χρόνου που το ζώο αφιερώνει στον ύπνο του.
-Αυξημένη δίψα
Η αυξημένη κατανάλωση νερού – μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως, είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα του διαβήτη.
-Αυξημένη ούρηση
Η συχνότερη ούρηση, η δημιουργία μεγαλύτερης ποσότητας ουρίας κατά τη διάρκεια της ημέρας ή η ακράτεια μέσα στο σπίτι μπορεί να σημαίνουν πως η γάτα ή ο σκύλος σας έχει εμφανίσει πολυουρία – άλλο ένα από τα πρώτα συμπτώματα του διαβήτη το οποίο συνοδεύει την αυξημένη κατανάλωση νερού.
-Αυξημένη πείνα
Αν η γάτα ή ο σκύλος σας δείχνει πως πεινά συνεχώς, παρά το ότι καταναλώνει τη συνηθισμένη του ποσότητα φαγητού και παρολαυτά διατηρεί ή χάνει βάρος, ενδέχεται και σε αυτή την περίπτωση να πάσχει από διαβήτη
-Ξαφνική απώλεια βάρους
Όπως ήδη αναφέραμε, ένα διαβητικό κατοικίδιο μπορεί να δείχνει πως πεινά περισσότερο από κάθε άλλη φορά! Παρολαυτά, η απώλεια βάρους αποτελεί συνέπεια της ασθένειάς του, αφού ο διαβήτης προκαλεί αύξηση στο μεταβολισμό του.
-Παχυσαρκία
Στην πραγματικότητα, η παχυσαρκία μπορεί να αποτελέσει αιτία ανάπτυξης του διαβήτη. Επομένως, αν το κατοικίδιό σας είναι παχύσαρκο, πρέπει να έχετε το νου σας για τυχόν εμφάνιση συμπτωμάτων του διαβήτη.
-Λεπτό ή ξηρό τρίχωμα
Το λεπτό τρίχωμα, ειδικά στην πλάτη του ζώου, αποτελεί συνήθως σύμπτωμα κάποιας ασθένειας – συμπεριλαμβανομένου με το διαβήτη. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο στο ζωάκι σας, επομένως, πρέπει να επισκεφθείτε μαζί του άμεσα τον κτηνίατρο.
-Θολά μάτια
Μια συνηθισμένη επιπλοκή του διαβήτη στους σκύλους είναι ο καταρράκτης, που εκδηλώνεται και με “θολούρα” στα μάτια τους. Ο καταρράκτης ενδέχεται να οδηγήσει σε τύφλωση, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα με τη βοήθεια ενός κτηνιάτρου.
-Κατάθλιψη
Ένα από τα μετέπειτα συμπτώματα του διαβήτη σε σκύλους και γάτες είναι η κετοξέωση, μεταβολική οξέωση που προκαλείται από τη διάλυση του λίπους και των πρωτεϊνών στο συκώτι ως αντίδραση στην ανεπάρκεια ινσουλίνης. Η μεγάλη συγκέντρωση κετονών στο σώμα είναι τοξική και αυτή η ανισορροπία στο σώμα της γάτας μπορεί να της προκαλέσει κατάθλιψη.
-Εμετός
Μια άλλη παρενέργεια της κετοξέωσης, αν ο διαβήτης του κατοικιδίου σας έχει φτάσει στο σημείο αυτό πριν διαγνωσθεί, είναι ο εμετός. Η κετοξέωση απαντάται συνήθως στα κατοικίδια μεγαλύτερης ηλικίας και τα θηλυκά.
Πηγή: http://petfriends.gr/
(Από care2.com)