Ο διαβήτης κύησης αφορά στο 10% των γεννήσεων. Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη του σε μια γυναίκα είναι η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη ή μια προηγούμενη κύηση όπου αναπτύχθηκε διαβήτης. Φαίνεται όμως, ότι δεν είναι μόνο αυτές οι περιπτώσεις που βάζουν σε περιπέτειες μια κύηση.
Σε μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύφθηκε το γεγονός, ότι όταν κυοφορείται αγόρι, οι πιθανότητες να αναπτυχθεί διαβήτης κύησης είναι μεγαλύτερος, από την περίπτωση που το έμβρυο είναι κορίτσι. Η μελέτη αυτή αφορούσε σε 643.000 γεννήσεις, οι οποίες καταγράφηκαν από το ασφαλιστικό σύστημα του Καναδά, μεταξύ των ετών 2000 και 2010.
Η ανάπτυξη του διαβήτη κύησης γίνεται όταν η γυναίκα έχει μια σειρά απο μεταβολικές διαταραχές πριν από την κύηση και πάνω σε αυτές προστίθεται και η παροδική μεταβολική απορρύθμιση λόγω της κύησης. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η ορμονική διαφοροποίηση των άρρενων εμβρύων, στον οργανισμό της μητέρας, προκαλεί ένα πιο ευαίσθητο υπόστρωμα για την ανάπτυξη του διαβήτη κύησης.
Η μελέτη φανερώνει λοιπόν, ότι οι κυήσεις που τα έμβρυα είναι αγόρια κινδυνεύουν περισσότερο να εξελιχθούν σε διαβητικές κυήσεις, με την προϋπόθεση βέβαια οι γυναίκες να έχουν την προδιάθεση για αυτό. Μάλιστα οι άρρενες κύησεις, σε αυτές τις γυναίκες βάζουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για μόνιμη ανάπτυξη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μετά την γέννα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η σωστή προετοιμασία της γυναίκας, που έχει αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη κύησης, πριν την γονιμοποίηση και η σωστή ιατρική παρακολούθηση, μπορεί να αποτρέψει την νόσο.
Aπο τον Παθολόγο Διαβητολόγο Δημ. Ρηγόπουλο