Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είχε μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Από τη μία, η πανδημία του κορονοϊού έβαλε φρένο στα σχέδια μας να βρεθούμε από κοντά και να συμμετέχουμε σε διά ζώσης εκδηλώσεις, ημερίδες και δράσεις ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη, οι οποίες, σεβόμενες τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν για τη δημόσια υγεία, απέκτησαν κατ’ εξοχή ψηφιακό χαρακτήρα ή πραγματοποιήθηκαν χωρίς την παρουσία κοινού. Μπορεί φέτος να μην καταφέραμε να συναντηθούμε, όμως η έντονη επιθυμία μας να διαδώσουμε το μήνυμα του διαβήτη αποτέλεσε κινητήρια δύναμη για να οραματιστούμε μία Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη διαφορετική, ηχηρή, με συμβολισμούς και απήχηση σε όλες τις περιοχές της χώρας μας. O COVID-19 μας ώθησε να σκεφτούμε εναλλακτικά, περισσότερο αφαιρετικά, μας βοήθησε να επικεντρωθούμε σε εκείνες τις ενέργειες ευαισθητοποίησης που θα κάνουν τον διαβήτη ορατό, χωρίς όμως να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας.
Έτσι γεννήθηκε σταδιακά η ιδέα για την εκστρατεία μας “Όλα τα Φώτα στον Διαβήτη!”. Η συμβολική φωταγώγηση δημόσιων κτιρίων και μνημείων με το μπλε χρώμα του διαβήτη ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) και αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες δράσεις ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη σε πολλές χώρες του κόσμου. Το νόημα των συμβολικών δράσεων φωταγώγησης την 14η Νοεμβρίου είναι η προβολή του διαβήτη στον γενικό πληθυσμό ως μία από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες χρόνιες παθήσεις, των χαρακτηριστικών του γνωρισμάτων και των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών του. Μέσα από σχετικές ενέργειες, προωθείται με άλλα λόγια η ορατότητα της πάθησης, επιχειρείται δηλαδή η μέσω της προβολής των φωταγωγημένων σημείων ενημέρωση για την “ταυτότητα¨ του διαβήτη, ώστε το κοινό να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένο για τη σύγχρονη αυτή επιδημία. Οι δράσεις φωταγώγησης προκαλούν τον θαυμασμό και την προσοχή των συμπολιτών μας και επικοινωνούνται ευρέως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, γεγονός που διευκολύνει το σκοπό για τον οποίο πραγματοποιούνται, την ενίσχυση της γνώσης για την πάθηση στον μέσο κοινωνό.
Το όραμα έγινε πραγματικότητα
Το όραμά μας βρήκε σύμμαχο και συνοδοιπόρο την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), η οποία αποδεχόμενη σχετικό μας αίτημα, κάλεσε όλους τους Δήμους της χώρας να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία μας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη. Μέσα σε λίγες ημέρες, 24 φορείς σε 22 Δήμους αγκάλιασαν την επιθυμία μας να υλοποιήσουμε μία νύχτα για τον διαβήτη που θα έγραφε ιστορία! Η Ελλάδα έτσι φιλοξένησε την μεγαλύτερη εκστρατεία συμβολικών φωταγωγήσεων για τον διαβήτη στα χρονικά της και ένα σημαντικό ορόσημο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στο έργο αυτό πολύτιμοι συνεργάτες υπήρξαν οι πάντα πρωτοπόροι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι μας και πρόσωπα – συνεργάτες της Ομοσπονδίας μας, οι οποίοι κίνησαν ή προώθησαν περαιτέρω τις διαδικασίες στις κατά τόπους περιοχές αρμοδιότητάς τους.
Στις 14 Νοεμβρίου 2020, η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη και τα σωματεία – μελη της πέτυχαν να φωταγωγήσουν 25 σημεία δημόσιου ενδιαφέροντος με το μπλε χρώμα του διαβήτη:
- Δημαρχιακό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και τον Σύλλογο Διαβητικών Ν. Έβρου, σωματείο – μέλος της ΕΛΟΔΙ.
- Σιντριβάνι Κεντρικής Πλατείας Ειρήνης Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής.
- Πύργος του Ωρολογιού στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης.
- Ακρόπολη (Κουλάς) Σερρών, σε συνεργασία με τον Δήμο Σερρών, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Σερρών, σωματείου – μέλους της ΕΛΟΔΙ.
- Δημαρχιακό Μέγαρο Νάουσας, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας και τον Συλλόγο Διαβητικών Ν. Ημαθίας «Γλυκιά Ισορροπία», σωματείο – μέλος της ΕΛΟΔΙ.
- Δημαρχιακό Μέγαρο Φλώρινας, σε συνεργασία με τον Δήμο Φλώρινας.
- Πύργος του Ωρολογιού στην Πλατεία Ελευθερίας Γρεβενών, σε συνεργασία με τον Δήμο Γρεβενών.
- Κεντρική Γέφυρα Τρικάλων, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων.
- Δημαρχιακό Μέγαρο Λάρισας, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων.
- Κτίριο Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου.
- Δημαρχιακό Μέγαρο και Ενετικός Πύργος του Ρολογιού Πρέβεζας, σε συνεργασία με τον Δήμο Πρέβεζας και τον Σύλλογο Ατόμων με Νεανικό Διαβήτη & Κοιλιοκάκη Πρέβεζας «Mellitus Celiac», σωματείο – μέλος της ΕΛΟΔΙ.
- Παλαιό Δημαρχείο Σαν Τζιάκομο Κέρκυρας, σε συνεργασία με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και την Ένωση για τον Νεανικό Διαβήτη «Γλυκιά Κέρκυρα», σωματείο – μέλος της ΕΛΟΔΙ.
- Συντριβάνι Πλατείας Ομονοίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, τον Σύλλογο Φίλων Παιδιού και Εφήβου με Ενδοκρινολογικό Πρόβλημα «Γαληνός» και την Πανελλήνια Ένωση Διαβητικών, σωματεία – μέλη της ΕΛΟΔΙ.
- Δημαρχιακό Μέγαρο Xαϊδαρίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Xαϊδαρίου.
- Πέτρινο Ρολόι στο Πασαλιμάνι του Πειραιά, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά.
- Δημαρχιακό Μέγαρο Ασπροπύργου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ασπροπύργου.
- Δημαρχιακό Μέγαρο Ελευσίνας, σε συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας.
- Δημαρχιακό Μέγαρο Σύρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.
- Λιμένας Χίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου και το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου.
- Δημοτικό Θέατρο Χανίων «Μίκης Θεοδωράκης», σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, με πρωτοβουλία του Παγκρήτιου Συλλόγου για τον Νεανικό Διαβήτη, σωματείου – μέλους της ΕΛΟΔΙ.
- Δημαρχιακό Μέγαρο Ρεθύμνου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης, με πρωτοβουλία του Παγκρήτιου Συλλόγου για τον Νεανικό Διαβήτη, σωματείου – μέλους της ΕΛΟΔΙ.
- Δημαρχιακό Μέγαρο (Λότζια) Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, με πρωτοβουλία του Παγκρήτιου Συλλόγου για τον Νεανικό Διαβήτη, σωματείου – μέλους της ΕΛΟΔΙ.
- Κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, με πρωτοβουλία του Παγκρήτιου Συλλόγου για τον Νεανικό Διαβήτη, σωματείου – μέλους της ΕΛΟΔΙ.
Ιδιαίτερα τιμητική υπήρξε για την ελληνική κοινότητα διαβήτη η συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων στην εκστρατεία “Όλα τα Φώτα στον Διαβήτη!”. Το Κοινοβούλιο πρόβαλε τον μπλε κύκλο του διαβήτη, συνοδευόμενο από τα αναγνωριστικά της ΕΛΟΔΙ και της IDF στο δυτικό τμήμα της πρόσοψής του, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον περαστικών και ΜΜΕ.
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά την Διαβητολογική Εταιρεία Βόρειας Ελλάδας (ΔΕΒΕ) που έντυσε τον Λευκό Πύργο με το μπλε χρώμα του διαβήτη, ύστερα από παρότρυνση της Ένωσης Γονέων Παιδιών και Νέων με Διαβήτη, σωματείου – μέλους της ΕΛΟΔΙ.
Φόρος τιμής στους νοσηλευτές
Η φετινή 14η Νοεμβρίου ήταν αφιερωμένη στους νοσηλευτές που φέτος, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς γενικότερα και τους συνανθρώπους μας με διαβήτη ειδικότερα. Με το μήνυμα αυτό τονίζεται ο σημαντικός ρόλος των νοσηλευτών και νοσηλευτριών στην εκπαίδευση και παρακολούθηση των ατόμων με διαβήτη και η ανάγκη για περισσότερη εξειδίκευση τους στον σακχαρώδη διαβήτη σε διεθνές επίπεδο. Το νοσηλευτικό προσωπικό αντιπροσωπεύει σήμερα πάνω από το μισό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), οι νοσηλευτές αντιπροσωπεύουν σήμερα το 59% των επαγγελματιών υγείας. Το 2018 η παγκόσμια έλλειψη σε νοσηλευτές και νοσηλεύτριες εκτιμήθηκε στις 5,9 εκ. θέσεις εργασίας. Το 89% αυτής της έλλειψης εντοπίζεται κυρίως σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες με εξειδίκευση στον διαβήτη αποτελούν τους πλέον καταρτισμένους επαγγελματίες του κλάδου τους, που σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας που στελεχώνουν μονάδες και δομές παρακολούθησης ασθενών με διαβήτη, θέτουν τις βάσεις της αποτελεσματικής διαχείρισης της πάθησης.
Ο αριθμός των νοσηλευτών που εκπαιδεύονται και απασχολούνται πρέπει να αυξάνεται κατά 8% ετησίως προκειμένου να καλυφθούν οι ανησυχητικές ελλείψεις στον επαγγελματικό κλάδο έως το 2030. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι οι συνολικές επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων που περιγράφονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) έως το 2030 ανέρχονται σε 3,9 τρις. δολάρια ΗΠΑ, το 40% των οποίων πρέπει να αφιερωθεί στην αμοιβή του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας.
Όσοι ζούμε με τον διαβήτη αντιμετωπίζουμε μια σειρά από καθημερινές προκλήσεις και η εκπαίδευση των νοσηλευτών είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να εξοπλιστούν με όλα τα απαραίτητα εφόδια, τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να μας υποστηρίξουν. Καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, ο ρόλος των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού στα επαγγέλματα υγείας γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός στη διαχείριση των επιπτώσεων της πάθησης.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη κάλεσε φέτος στις 14 Νοεμβρίου τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τις εθνικές κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τη σημασία της επένδυσης στην εκπαίδευση και κατάρτιση των νοσηλευτών και νοσηλευτριών, καθώς με την κατάλληλη εξειδίκευση και εμπειρία οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τα άτομα που επηρεάζονται από τον διαβήτη.
Ο διαβήτης μας αφορά όλους
“Είμαστε πολύ χαρούμενοι και βαθιά συγκινημένοι για το φετινό μεγάλο κύμα υποστήριξης στον διαβήτη. Όμως, οι συμβολικές φωταγωγήσεις δεν λύνουν από μόνες τους τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την κοινότητά μας και τα οποία εντάθηκαν την περίοδο των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η πανδημία. Οι φετινές μας δράσεις προσαρμόστηκαν στα δεδομένα της εποχής και φρόντισαν να κάνουν ευρέως γνωστή την ύπαρξη του διαβήτη. Ο διαβήτης είναι εδώ, υπάρχει και μας αφορά όλους. Δεν είναι μόνο οι περίπου 1 εκ. συνάνθρωποι μας που ζουν με την πάθηση στην Ελλάδα, είναι και τόσοι άλλοι που τους πλαισιώνουν και τους υποστηρίζουν. Αλλά είναι και ο καθένας από τους συμπολίτες μας, που πρέπει να είναι ενήμερος για τα συμπτώματα και τους παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Ο διαβήτης δεν κάνει διακρίσεις, επηρεάζει τα εθνικά συστήματα υγείας και τις πολιτικές υγείας των κρατών. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη που φέτος η Ημέρα του Διαβήτη τιμά τους νοσηλευτές, και ειδικά εκείνους που φροντίζουν καθημερινά άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Εύχομαι η προσφάτως θεσπισμένη δυνατότητα εξειδίκευσης των νοσηλευτών στον διαβήτη να γίνει γρήγορα πράξη, το έχουν ανάγκη οι δομές υγείας μας, τα διαβητολογικά ιατρεία, ο κόσμος που ζει με διαβήτη. Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω θερμά τους πολύτιμους συνεργάτες μας ανά την Ελλάδα, την Κ.Ε.Δ.Ε., τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τη Βουλή των Ελλήνων και τους συλλόγους διαβήτη που μας χάρισαν μια λαμπρή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2020”, δήλωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη Βασιλική Λούβαρη.