Επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας κ.κ. Κικίλια και Βρούτση απέστειλε στις 12-03-2020 η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) με θέμα «Πανδημία COVID-19 και άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη». Στην επιστολή τονίζεται η ανάγκη λήψης προστατευτικών μέτρων για όσους ζουν με σακχαρώδη διαβήτη στην επικράτεια ή έχουν κάποιο μέλος στην οικογένειά τους με διαβήτη. Η παρέμβαση της Ομοσπονδίας γίνεται μετά και την επίσημη ανακήρυξη στις 11-03-2020 του κορονοϊού ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Η ΕΛΟΔΙ ζητά ειδικά προστατευτικά μέτρα για τα άτομα με διαβήτη στους χώρους εργασίας και ειδικά στα σημεία άμεσης επαφής με το κοινό και τους χώρους όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας, ενώ επισημαίνει την ανάγκη επέκτασης της άδειας ειδικού σκοπού που έχει προκηρυχθεί από την κυβέρνηση και στους δύο γονείς παιδιών με διαβήτη προκειμένου να εξασφαλισθεί ύψιστη προστασία από την έκθεση στον ιό. Τέλος, υπενθυμίζεται η ανάγκη διασφάλισης της επάρκειας σε φάρμακα και αναλώσιμο υλικό για τους πάσχοντες τους επόμενους μήνες και η πρόσβαση σε αυτά με εύκολα μέσα.
Διαβάστε το κείμενο της επιστολής που κοινοποίησε η ΕΛΟΔΙ:
«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Έπειτα από την επίσημη πλέον ανακήρυξη από τον Π.Ο.Υ. ως πανδημία την εξάπλωση του νέου κορονοϊού COVID-19 και την εντεινόμενη αγωνία της κοινότητας των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και του έκτακτου μηνύματος που μετέδωσε η Γ.Γ. Πολ. Προστασίας, στις 11/03 με την παρότρυνση: «Ευπαθείς ομάδες: μείνετε σπίτι όσο γίνεται περισσότερο», η ΕΛ.Ο.ΔΙ. προτείνει τα ακόλουθα:
- Να δοθούν σαφείς οδηγίες στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και στις οικογένειές τους σχετικά με τους τρόπους προστασίας τους από τον ιό.
- Να υπάρξει μέριμνα προφύλαξής των ατόμων με διαβήτη ή γονέων με παιδιά με διαβήτη, στον χώρο εργασίας τους, ιδιαίτερα αν εργάζονται σε τομέα όπου έρχονται σε άμεση επαφή με κοινό, είτε με προσωρινή αλλαγή αντικειμένου, είτε με την παρότρυνση στους εργοδότες να επιτρέψουν στους ανθρώπους με διαβήτη την τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό.
- Να υπάρξει μέριμνα για δυνατότητα «ειδικής» άδειας, που δεν θα προσμετρείται στην κανονική άδεια και θα είναι μετ’ αποδοχών, αν δεν είναι δυνατή η προφύλαξη των ατόμων με διαβήτη ή γονέων με παιδιά με διαβήτη από τυχόν επαφή με τον ιό με άλλη μέθοδο. Θεωρούμε δε ότι γονείς παιδιών με διαβήτη που εργάζονται σε χώρους υψηλής πιθανότητας μόλυνσης από τον ιό, να μπορούν και οι δύο ταυτόχρονα να κάνουν χρήση της ειδικής αυτής άδειας.
- Για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη ή γονείς παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη που εργάζονται σε χώρους υπηρεσιών υγείας (πχ. νοσοκομεία κτλ.) να υπάρξει μέριμνα προφύλαξής τους από τυχόν επαφή με τον ιό, με όποιον τρόπο κριθεί αποτελεσματικότερος, ακόμη και αν αφορά σε «ειδική άδεια».
- Να εξασφαλιστεί η επάρκεια των αναγκαίων φαρμάκων και αναλωσίμων και η δυνατότητα προμήθειάς τους, με τρόπο που δεν θα θέσει τα άτομα με διαβήτη σε κίνδυνο (πχ. συνταγογράφηση εξ’ αποστάσεως, λιγότερες μετακινήσεις κτλ.)
Στην ΕΛ.Ο.ΔΙ. γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι με διαβήτη είναι δραστήρια μέλη της παραγωγικής κοινωνίας και δεν απαιτούμε την απομάκρυνσή τους από τους χώρους εργασίας τους, αν δεν είναι απόλυτα αναγκαίο ή επιβεβλημένο. Ωστόσο, επειδή αποτελούν μια ομάδα ανθρώπων με μεγαλύτερη, συνήθως, ευαισθησία στην εκδήλωση συμπτωμάτων μιας λοίμωξης, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό που δεν αντιμετωπίζει κάποιο χρόνιο νόσημα, επιθυμούμε την άμεση λήψη μέτρων και διαδικασιών προστασίας τους».
Περισσότερες πληροφορίες για τον νέο κορονοϊό COVID-19 και τον διαβήτη θα βρείτε στο άρθρο που κοινοποίησε το ευρωπαϊκό παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF Europe) και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία εδώ.