«Η ζωή με τον διαβήτη θέλει σκληρή δουλειά. Το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού σε όλο τον κόσμο έφερε νέες προκλήσεις, φόβους κι αβεβαιότητα. Τα μέλη της κοινότητας του διαβήτη είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων για σοβαρότερες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει ο νέος ιός». Με αυτό το μήνυμα, δύο κορυφαίοι αμερικανικοί οργανισμοί για τον διαβήτη, το JDRF και το Beyond Type 1 ενώνουν τις δυνάμεις τους, προσφέροντας ένα πακέτο χρήσιμων συμβουλών για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.) είναι ένας από τους συνεργάτες στην διεθνή αυτή πρωτοβουλία ενημέρωσης και προστασίας των συνανθρώπων μας με διαβήτη.
Οι συστάσεις που ακολουθούν έχουν εγκριθεί από διεθνώς αναγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς, όπως η Αμερικανική Ομοσπονδία Διαβήτη (ADA), η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και η Διεθνής Κοινότητα για τον Παιδικό και Εφηβικό Διαβήτη (ISPAD) και στόχο έχουν να κρατήσουν τους πιο ευάλωτους από εμάς ασφαλείς.
Καθιερώστε και διατηρήστε αυστηρή ατομική υγιεινή
- Πλύνετε τα χέρια σας κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή με ένα μη οικιακό αντικείμενο ή βρεθείτε σε χώρο μακριά από το σπίτι σας.
- Απολυμάνετε τακτικά επιφάνειες που ακουμπάτε συχνότερα στο σπίτι σας.
- Αποφύγετε να ακουμπάτε το πρόσωπό σας.
- Βήξτε ή φτερνιστείτε στον αγκώνα σας ή σε ένα μαντήλι.
- Συμπεριφερθείτε σαν να έχετε οι ίδιοι τη νόσο COVID-19 και μπορείτε να τη μεταδώσετε.
Περιορίστε τη φυσική αλληλεπίδραση με άλλους
- Περιορίστε την επαφή με άλλα άτομα εκτός του νοικοκυριού σας.
- Εξασφαλίστε μία επαρκή ποσότητα φαγητού, προμηθειών και φαρμάκων για να περιορίσετε τη συχνότητα των μετακινήσεων στο βαθμό που το επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας. Ζητήστε κατ’ οίκον παράδοση αν μπορείτε.
- Αναζητήστε ιατρική φροντίδα ρουτίνας από το σπίτι: αξιοποιείστε την τηλεϊατρική και την ταχυδρομική αποστολή ειδών φαρμακείου.
Μειώστε τον κίνδυνο όταν βρίσκεστε σε δημόσιους χώρους
- Διατηρήστε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από τους άλλους.
- Φορέστε υφασμάτινη μάσκα ή κάποιο κάλυμμα για το πρόσωπό σας.
- Προσαρμόστε το πρόγραμμά σας προκειμένου να αποφύγετε τις ώρες αιχμής στους δημόσιους χώρους.
Κάντε την εργασία σας όσο το δυνατό ασφαλέστερη
- Δουλέψτε από το σπίτι όσο περισσότερο μπορείτε. Εξετάστε τροποποιήσεις στις συνθήκες παροχής εργασίας ώστε να διατηρείτε απόσταση 2 μέτρων από τους υπόλοιπους. Προσαρμόστε το πρόγραμμά σας ώστε να αποφύγετε τις ώρες με μεγάλη κίνηση.
- Καθώς τα μέτρα τήρησης αποστάσεων αίρονται, αιτηθείτε ευέλικτες πρακτικές εργασίες για αυτούς που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο.
Ενισχύστε την βασική σωματική και ψυχική σας υγεία
- Αν καπνίζετε ή ατμίζετε, σταματήστε τώρα.
- Θέστε ως προτεραιότητες την ξεκούραση, την ενυδάτωση, την διατροφή, την σωματική άσκηση, και την εξ αποστάσεως επικοινωνία με άλλους.
- Αθληθείτε μέσα στο σπίτι ή σε απομονωμένες περιοχές.
- Εάν αντιμετωπίζετε θέματα ψυχικής υγείας, αναζητείστε διαδικτυακή ή τηλεφωνική βοήθεια.
Διαχειριστείτε με επιτυχία τον διαβήτη σας
- Ελέγξτε τα επίπεδα της γλυκόζης σας συχνότερα. Ο οργανισμός σας μπορεί να αντιδρά διαφορετικά υπό αυτές.
- Εξοικειωθείτε με τον έλεγχο κετονών. Ελέξγτε τις κετόνες σας τακτικά, ανεξάρτητα από τα επίπεδα σακχάρου σας.
- Εξασφαλίστε μια επαρκή ποσότητα αναλωσίμων, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών μέτρησης κετονών και μιας ένεσης γλυκαγόνης.
- Επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τον επαγγελματία υγείας σας τηλεφωνικά / διαδικτυακά για ερωτήσεις και απορίες αναφορικά με τη διαχείριση του διαβήτη σας, εφόσον αυτό είναι δυνατό.
- Στηριχτείτε στην κοινότητα του διαβήτη για βοήθεια – καμιά από αυτές τις συμπεριφορές δεν είναι εύκολη κι όλοι χρειαζόμαστε υποστήριξη. Αναζητήστε ψηφιακές και διαδικτυακές κοινότητες.
Αν αρρωστήσετε, αντιμετωπίστε το έγκαιρα
- Μετρήστε καθημερινά τη θερμοκρασία σας με ένα θερμόμετρο και τον καρδιακό παλμό με ένα ρολόι. Καταγράψτε τυχόν αλλαγές.
- Μην σταματήσετε να λαμβάνετε ινσουλίνη ή άλλη αγωγή, ακόμη κι αν αρρωστήσετε. Συζητήστε τυχόν αλλαγές στη δοσολογία της ινσουλίνης σας με έναν γιατρό.
- Γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια της διαβητικής κετοξέωσης (ΔΚΟ) και αναζητήστε άμεση ιατρική καθοδήγηση για συμπτώματα, στα οποία περιλαμβάνονται η φρουτώδης αναπνοή, ο εμετός, η απώλεια βάρους, η αφυδάτωση, η σύγχυση και ο υπεραερισμός.
«Δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι με διαβήτη τον ίδιο προσωπικό κίνδυνο, αλλά είμαστε ισχυροί μόνο έναντι του κορονοϊού όταν συνεργαζόμαστε. Εάν είστε μεγαλύτεροι ή έχετε λιγότερο καλά ελεγχόμενο διαβήτη ή ζείτε με κάποιον που το βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, εστιάστε στη λήψη μέτρων για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας. Και εάν είστε νεότεροι και πιο υγιείς με λιγότερο άμεσο κίνδυνο, λάβετε κάθε δυνατή προφύλαξη για να διατηρήσετε τους άλλους στην κοινότητά σας ασφαλείς. Προστατέψτε τους πιο ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων μελών της παγκόσμιας κοινότητας διαβήτη. Προστατέψτε όσους δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι. Προστατέψτε εκείνους στην πρώτη γραμμή. Προστατέψτε τους αγρότες μας, τους εργαζόμενους σε καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, τις νοσοκόμες και τους φαρμακοποιούς. Προστατέψτε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση των JDRF και Beyond Type 1.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα coronavirusdiabetes.org