Η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην αποφυγή σοβαρών ασθενειών, όπως είναι το Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλές μορφές καρκίνου. Παρόλα αυτά, οι νότιοι την εγκαταλείπουν.
Ελαιόλαδο, λαχανικά και φρούτα εποχής, θαλασσινά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, κρασί, λίγο κρέας. Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται από τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία στον κόσμο. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού, κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα τα ποσοστά σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.
Εντούτοις, ολοένα και περισσότεροι νοτιοευρωπαίοι, ενδίδουν στα γρήγορα «δυτικότροπα» γεύματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα βιομηχανικής επεξεργασίας. Η επικράτηση του δυτικού τρόπου διατροφής, με την ευρεία κατανάλωση του γρήγορου και εύκολου φαγητού, αλλά και των έτοιμων, κατεψυγμένων προϊόντων, είναι πλέον γεγονός. Σε αυτό τον τομέα, πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η διαφήμιση, που οδηγεί παιδιά, εφήβους και ενήλικες προς αυτόν τον τρόπο διατροφής, που δεν είναι ο ιδανικός αλλά αποφέρει πολλά κέρδη στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Και ενώ η αγορά είναι γεμάτη από εξαιρετικά, αγνά ελαιόλαδα, ζυμαρικά χωρίς πρόσθετες χημικές ουσίες και ολόφρεσκα οπωροκηπευτικά, οι καταναλωτές δείχνουν να προτιμούν σε καθημερινή βάση κρέας, αλλαντικά και γενικότερα τροφές από ζωικά λίπη. Τα οφέλη της κλασικής μεσογειακής διατροφής είναι ποικίλα και έχουν πολλές φορές επισημανθεί από ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο. Κατά την τελευταία δεκαετία έχουν δημοσιευθεί πολλές νέες έρευνες, που τονίζουν τη θετική επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην αποφυγή σοβαρών ασθενειών, όπως είναι το Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και τα εμφράγματα, ακόμη και πολλές μορφές καρκίνου. Τέλος, η μεσογειακή διατροφή αξίζει, επειδή είναι συγχρόνως οικονομική και οικολογική.
Παρόλα αυτά, οι νότιοι έχουν γυρίσει την πλάτη στην μεσογειακή διατροφή. Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο των McDonald ‘s. Οι διατροφικές συνήθειες των Ιταλών έχουν αλλάξει και η ροπή προς το συσκευασμένο ή προμαγειρεμένο φαγητό είναι μεγαλύτερη. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Ελλάδα, όπου το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Από έρευνα που έγινε στην Ιταλία, διαπιστώθηκε ότι άτομα από τις χώρες της Μεσογείου με τα χαμηλότερα εισοδήματα, δεν ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή και η εξήγηση ήταν, ότι οι φτωχότεροι πιθανόν να αγοράζουν συσκευασμένα και έτοιμα φαγητά, γιατί είναι πιο φθηνά από τα φρέσκα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής.
Σε ανάλογα συμπεράσματα καταλήγουν και έρευνες που έχουν γίνει στην Ελλάδα, καθώς λόγω της λήψης θερμιδογόνου φθηνής τροφής, η αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό καταγράφεται όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους εφήβους και στους ενήλικες, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία τους σε αυξημένο κίνδυνο. Εκτός από την οικονομική κρίση που πλήττει τον ευρωπαϊκό νότο και τη διαφήμιση που στρέφει παιδιά και ενήλικες μακριά από τη μεσογειακή διατροφή, υπάρχουν και σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα. Οι σύγχρονοι νοτιοευρωπαίοι δεν έχουν πλέον τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο μέσα στην ημέρα για να κάνουν ένα μεγάλο διάλειμμα με υγιεινό φαγητό. Συχνά αναγκάζονται να τρώνε όρθιοι κάτι γρήγορο ή κάνοντας συγχρόνως κάτι άλλο, γράφοντας, διαβάζοντας ή ακόμη χαζεύοντας στο διαδίκτυο.
πηγή: iatronet