Ερευνητές αναπτύσσουν σύστημα λέιζερ που θα μπορεί μελλοντικά να εξετάζει γρήγορα για τυχόν ύπαρξη νόσων όπως ο διαβήτης και οι λοιμώξεις.
Ερευνητές ελπίζουν ότι ένα σύστημα λέιζερ που αναπτύσσουν θα μπορεί μελλοντικά να εξετάζει γρήγορα για τυχόν ύπαρξη νόσων όπως ο διαβήτης και οι λοιμώξεις, με χρήση του εκπνεόμενου αέρα.
Η ερευνητική ομάδα του University of Adelaide δήλωσε ότι η μέθοδος που δημιούργησε έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει νόσους γρήγορα και με μη επεμβατικό τρόπο.
Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα ειδικό φασματόμετρο λέιζερ για την ανάλυση της μοριακής σύνθεσης ενός δείγματος αερίων.
Ο Dr. James Anstie, δήλωσε ότι το σύστημα χρησιμοποιεί το φως για να ‘’αισθανθεί’’ την ακτίνα των μορίων που είναι παρόντα στο δείγμα.
Στο περιοδικό ”Optics Express”, περιγράφει πώς οι ερευνητές χρησιμοποιούν την οπτική φασματοσκοπία για να μετρήσουν τάσεις απορρόφησης φωτός διαφορετικών μορίων γρήγορα και με ακρίβεια.
Όλο και περισσότεροι επιστήμονες εργάζονται στο νέο πεδίο της ανάλυσης αναπνοής. Η αναπνοή μας περιέχει μοριακά υποπροϊόντα του μεταβολισμού του οργανισμού.
Όταν συμβεί κάτι άσχημο- όπως μια νόσος- το μείγμα μεταβολικών υποπροϊόντων στην αναπνοή αλλάζει.
Ο Dr. Anstie εξήγησε ότι ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως έχουν δημοσιεύσει έρευνες που περιγράφουν πώς μπορεί να είναι ενδεχομένως πιθανό να χρησιμοποιηθεί η ανάλυση αναπνοής για τον εντοπισμό νόσων όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και του οισοφάγου, το άσθμα και ο διαβήτης, ακόμα και πριν εμφανισθούν τα εξωτερικά συμπτώματα.
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να έχει το πρωτότυπο σύστημα σε λειτουργία σε 2-3 χρόνια και ένα εμπορικό προϊόν σε 3-5 χρόνια.
Πηγές: ”Optics Express”,